Kaabah Kiblatku

Filed under: by:
Share

Salam semua..

Pejam celik pejam celik dah masuk puasa ke 5 hari ni kan? Semoga Allah swt memberi kita kekuatan untuk meneruskan ibadah kita sepanjang bulan Ramadhan ini. Baiklah, hari ini saya nak membawa anda mengenal lebih dekat tempat kiblat kita selama ini. Dimana lagi kalau bukan Kaabah kan? Jom baca lebih lanjut...

Saiz Kaabah:

*Tinggi Kaabah ialah 39 kaki, 6 inci dan keseluruhannya saiznya ialah 627 kaki persegi.
*Bilik di dalam Kaabah ialah 13X9 meter.
*Dinding Kaabah adalah seluas satu meter.
*Lantai di dalam ialah 2.2 meter lebih tinggi daripada tempat orang ramai mengerjakan tawaf. *Siling dan bumbung diperbuat daripada kayu.
*Dindingnya diperbuat daripada batu.
*Dinding di dalam tidak dikilat manakala yang di luar adalah berkilat.
*Bangunan kecil ini dibina dan dibina semula oleh Rasul-rasul Adam, Ibrahim, Ismail dan -Muhammad. Tiada bangunan lain mempunyai penghormatan ini.

Adakah anda mengetahui Kaabah pernah dilanda oleh malapetaka seperti bah selain serangan manusia?

Nama-nama Kaabah:
Dalam bahasa Arab, Kaabah bermakna sebuah tempat tinggi yang dihormati dan penuh kebesaran. Perkataan Kaabah boleh juga bermakna kiub. Nama-nama lain adalah:

*Bait ul Ateeq - bermakna paling awal dan lama. Ia juga bermakna bebas dan merdeka. Kedua-dua makna boleh diterima.
*Bayt ul Haram - rumah dihormati. Kaabah dibina semula 12 kali.

Para akademik dan sejarahwan berkata Kaabah dibina semula antara lima hingga 12 kali. Pembinaan pertama Kaabah dilakukan oleh Nabi Adam (as).

Allah SWT menyatakan dalam al-Quran Kaabah adalah rumah pertama dibina untuk manusia menyembah Allah SWT. Selepas itu, Nabi Ibrahim (as) dan Ismail (as) membina semula Kaabah.

Ukuran Kaabah diasaskan oleh Ibrahim adalah seperti berikut: -

#Dinding Timur adalah 48 kaki dan 6 inci -
#Dinding Hatim adalah 33 kaki -
#Dinding antara hajar aswad dan sudut Yamani adalah 30 kaki -
#Dinding Barat adalah 46.5 kaki Selepas ini berlaku beberapa pembinaan semula sebelum masa Rasulullah (SAW).

Pembinaan semula Kaabah oleh kaum Quraisy.

Rasulullah mengambil bahagian dalam salah satu daripada pembinaan semula ini sebelum baginda menjadi Rasul. Selepas satu banjir kilat, Kaabah mengalami kerosakan dan dindingnya retak. Ia perlu dibina semula. Tugas ini dibahagikan antara empat puak Quraish. Rasulullah turut membantu dalam usaha pembinaan semula ini. Setelah dinding-dindingnya dibina semula, tiba masanya batu hajar aswad diletak semula di tempatnya di dinding Timur Kaabah. Pertelingkahan berlaku apabila tiba masa untuk menentukan siapa mendapat penghormatan meletakkan batu hajar aswad itu.

Apabila pertelingkahan hampir bertukar menjadi pergaduhan, Abu Umayyah, penduduk tertua Makkah, mencadangkan agar lelaki pertama yang memasuki pagar masjid pagi keesokkannya akan menentukan perkara berkenaan. Lelaki itu ialah Rasulullah. Penduduk Makkah bergembira. "Ia adalah al-Amin. Ia adalah Muhammad," jerit mereka. Baginda menghampiri mereka lalu mereka memintanya supaya memutuskan perkara itu. Baginda bersetuju. Rasulullah mencadangkan agar batu hitam itu diletak di atas sehelai kain, setiap bucu kain dipegang oleh seorang pemimpin puak. Kain itu diangkat ke tempat batu itu hendak diletak. Rasulullah kemudian mengambil batu itu dan meletakkannya di tempatnya di dinding Kaabah.




3 comments:

On August 27, 2009 at 6:12 PM , din3187 said...

Salam Ramadhan. Terima kasih atas info yg sangat bermanafaat ini.

 
On September 3, 2009 at 5:37 AM , din3187 said...

terima kasih atas info yg berguna ini. :)

 
On September 5, 2009 at 7:35 AM , din3187 said...

owhh..rindu utk berada d ctu smula..bilakah???

 

Comments