Kisah di UTM,Skudai 1

Filed under: by:
Share

Salam semua..


Hah..Hari ni saya nak sambung balik cerita semasa latihan di UTM,Skudai. Selepas sahaja balik dari latihan menembak di Gurun,Kedah. Semua senior tidak dibenarkan balik ke kampung masing-masing. Almaklumlah, masa tu ada lagi 5 hari sebelum persiapan ke UTM,Skudai. Habis plan saya, ingatkan nak balik kejap sebelum ke UTM,Skudai. Tapi masa tu lebih banyak kepada hal-hal pentadbiran dan juga kawad pada sebelah pagi dan malamnya. Nak tak nak kenalah ikut arahan. Bak kata pepatah, "Saya menurut perintah".

Ok, kita sambung balik cerita tadi. Pergerakan ke UTM, Skudai pada waktu selepas Asar, 30 Mei 2009 dengan menaiki 5 buah bas bergerak ke sana( 3 bas UPSI dan 2 bas sekolah ). Malang betul saya dapat bas sekolah, dah la tempat letak barang bawah bas kecik. Semua kotak yang berisi barang-barang pentauliahan terpaksa dibawa masuk sekali ke dalam bas. Sempit tu tak perlu cakap la..Huhu..

Masuk sahaja dalam bas, haha..Macam biasalah, semua duduk membuta. Lama pulak tu perjalanan. Juz berhenti sekali sahaja untuk makan, itu pun tak ingat kat mana dia orang berhenti. Sebab sedar-sedar je dia orang suruh turun makan, sebelum tu kusyuk masing-masing melayan mimpi.Haha.. Lepas makan, perjalanan diteruskan kembali sampailah ke malam. Jam pulak menunjukkan pukul 11 lebih, turun sahaja dari bas, masing-masing terus mencari dan mendapatkan bilik penginapan. Penempatan kali ini disusun mengikut urutan nama dan nombor tentera. Nak tengok bilik saya tak? Jom tengok kat bawah nie, nombor bertuah tu 207 01.



Latihan di UTM, Skudai ni selama 3 minggu. Minggu pertama masing-masing sibuk dengan acara sukan. Macam-macam ada..bermula dengan sukan Futsal, bola jaring, kawad, merentas halangan dan merentas desa. Apa yang membanggakan, UPSI dapat no 2 dalam acara keseluruhan. Rekod paling baik semenjak Palapes UPSI ditubuhkan. Batch 1 dulu pun dapat nombor 3 manakala Batch 2 pula mendapat nombor 4. Yang pertama macam biasalah, tuan rumah ( UTM,Skudai ). Mana-mana pentauliahan pun macam tu..Huhu..Tahun depan kat USM pulak, so..korang mesti dah boleh jangka sape yang bakal juara kan?

Ok, kita sambung lagi. Di dewan makan pula, kami berkongsi dengan UPM. Sebelah kawasan untuk UPSI, sebelah lagi untuk UPM. Nasib baiklah saya sempat berjumpa dengan rakan sekolah lama dulu, si Najmie Ayob. Pergh...pangkat SUO ( Senior Under Officer ) beb !!. Saya nie hanya macai je..Huhu. Tak pelah, rezeki masing-masingkan? Pada 3 jun 2009 pula, kami ada pemeriksaan pakaian no 1, bak kato kampung den.. number one dress.Hehe..nasib baiklah pakaian tu muat lagi. Risau gak takut badan naik, sebab masa last check kat UPSI memang muat-muat. Siap kena tegur lagi dengan CI.Adeiyh...

Pada penghujung minggu pertama, berakhirnya acara sukan. Malam tu pula kami ada malam kebudayaan. Haha..Ini paling melucukan saya. Ada ke patut pakai baju batik warna PINK !! Arghhh...Saya BENCI PINK !! Tapi apa nak buat, itu la satu-satunya baju batik palapes yang ada. Di Dewan Sultan Iskandar, masuk-masuk je dalam dewan tu, semua skema-skema belaka. Kusyuk je..Huhu..Masa acara dah start pun sama, senyap je masing-masing kusyuk mendengar persembahan nyanyian dari universiti masing-masing. Adieyh...Last-last, kawan saya, si zulkhairi telah memecahkan kesunyian tersebut. Macam-macam lah gaya yang dia buat, yang lain apa lagi, ikutlah aksi "giler-giler". Itu yang saya kagum dengan kadet-kadet UPSI nie, semangat dia orang memang kuat. Sampaikan kadet UPSI paling menyerlah malam tu, siap menari-nari lagi kat tempat duduk. Mana lagu yang agak membosankan, kami boikot. Bangun ramai-ramai dan duduk cepat-cepat sambil pegang kepala tanda protes..Huhu..memang berani lah cikgu !! Tak kurang hebatnya dengan universiti lain, seperti UUM, kita kawanlah UUM !! Hehe..Acara paling kemuncak malam tu adalah rakan kami, Asrul Asyik telah menyanyikan lagu daripada kumpulan XPDC. Memang ROCK beb !! UPSI nie mana layan lagu mendayu-dayu. Semua layan lagu ROCK !, memang kuat betul pengaruh staf Cip Clerk. Sampaikan malam tu semua pegawai kadet lelaki @ PK naik ke atas pentas untuk menari bersama-sama penyanyi. Fuuhh..memang nak runtuh pentas malam tu. Universiti lain pun join sekaki dengan kami. Sampaikan kena tegur dengan pegawai kat bawah pentas barulah kami turun..Hehe..Jangan marah ye Tuan !

Fuhh..dah panjang nie, nanti kita sambung lagi yer..nak rehat sat..Bye-bye..




3 comments:

On June 30, 2009 at 3:32 PM , din3187 said...

oOOooo... sorang lagi blog bekas seniorku... :P

bgs3x... aku pon x dpt pe yg ko dpt... ish3x... nasib baik terserempak blog ko kat BloggerMelayu... :D ada gak mase update blog ni yerk... :) bgs3x... aku memang ske blog yg simple + bercerita... x de lah boring sgt. kalo bleh, ko tulis je sume pengalaman keje ko... aku memang berminat memandangkan hajat x kesampaian. :(

 
On July 5, 2009 at 9:37 PM , din3187 said...

haha...tq2..insyaallah, kalau ada masa aku akan update selalu. skang nie tergendala sbb seminggu holiday kat sabah. apa2 pun nantikan kemunculan cerita di sabah k.. :D

 
On July 6, 2009 at 4:58 PM , din3187 said...

su suka pink....

 

Comments