Kisah di UTM,Skudai 3

Filed under: by:
Share

Salam semua..

Adeiyh....penatnya hari nie. Asyik ulang alik je ke fakulti. Banyak betul urusan bila nak add subject. Huhu.. Tak pe-tak pe, hari nie saya nak sambung sikit cerita semasa Hari Pentauliahan Diraja Pegawai Kadet PALAPES di UTM,Skudai.

Kalau sebelum nie saya bercerita aktivti sepanjang 2 minggu sebelum hari sebenar, sekarang nie saya sambung semula cerita hari tu yer..

Kalau diikutkan hari-hari latihan sebelum nie, masa awal-awal pagi ke tandas tu kejap jer..Tapi masa hari sebenar, tah kenapa saya rasa saya lah paling lama di tandas..Huhu.. ( Faham-faham je la ). Maybe sebab nervous sangat kot. Jangan marah ye kawan-kawan kalau menunggu lama turn kat depan pintu tandas.. sengihnampakgigi

Waktu masa tu pukul 5.15 pagi..

"Wei Senior, cepatlah ambil senjata"

Haha...siapa tak kenal suara tu kalau bukan AJK Senjata kami, Khairwan. Pagi-pagi buta dah bising sebab ramai tak ambil senjata lagi. Yang tak tahan tu, pukul 4.30 pagi dah ketuk pintu bilik !!

Hampeh betul..buat terkejut jer. Tapi layan balik tido.Hehe..pukul 4.50 pagi baru bangun semula. Bila dah bersiap-siap, terus pakai sweater untuk ambil senjata. Kemudian, pergi makan di kawasan luar asrama kita orang.

Huhu..sarapan pagi nie agak berbeza, sebab sebelum nie juz minum air teh O halia. Entah kenapa pagi nie dia orang sediakan air milo. Aduuhh....Kacau la macam nie. Kaw-kaw jugak milo dia. Saya hanya minum sikit sahaja sebab takut perut memulas. Fuuhh..tak dapat nak bayangkan bagaimanalah kalau perut memulas semasa perbarisan. Sedih tu tak dapat nak join perbarisan. 2 minggu berlatih pagi dan petang, tapi last-last tak dapat masuk.Huhu..

Namun, saya tetap bersyukur sebab masih diberi kekuatan untuk meneruskan saat-saat akhir UTM, Skudai. Bukan calang-calang orang boleh masuk perbarisan di padang kawad, tambah pulak yang datang memeriksa perbarisan dari golongan Diraja dan pegawai-pegawai tinggi dalam angkatan tentera. Alhamdulillah...Bila tengok dalam TV tu macam best jer. Cantik je dia orang berbaris. Lurus dan segak..

Ok, sambung yang tadi yer..Jam 0600,haha..terikut gaya waktu tentera la pulak. Maksudnya pukul 6 pagi la tu. Tayar bas dah bergolek, dengan kata lain bas dah bergerak ke padang kawad. Apabila tiba di kawasan parking bas, memang tak sangka ramai ibubapa yang hadir. Yang kesiannya dia orang kena parking jauh, sebab jalan dah tutup. Kesian makcik dan pakcik yang jalan jauh-jauh semata-mata nak tengok anak mereka di padang kawad. Kepada pihak UTM, lain kali buat tempat parking besar-besar yer kat kawasan padang kawad tu. Senang kalau orang nak datang. Tak lah kena berjalan jauh-jauh. Ibubapa saya pula terpaksa parking di tasik UTM. Perrghh..Jauh tu. Cian mak ngan abah..

Turun sahaja dari bas, masing-masing buat persiapan yang terakhir. Ada yang lap senjata, ada yang check pakaian, macam-macam lah. Yang seronoknya, saya dah ubahsuai sikit pada senjata saya. Nak tahu saya buat apa? Hehe, saya ada tampal selefon tape hitam pada liang buang dan di pajera hadapan. Alah..kawasan yang berkarat tu.Huhu..tak sanggup saya nak kena karat lagi. Memang dari jauh takkan nampak selefon tape hitam tersebut. Kawan-kawan yang lain habis berkarat baju. Itu belum masuk padang kawad lagi tu. Sori lah kawan-kawan, den dah pasang siap-siap masa sebelum turun makan lagi. Sebab tu tak risau sangat bila nak rusuk senjata.

Dah ready semua sekali, kami pergi ke kawasan berkumpul di hadapan Rumah Alumni UTM, masa nie memang berkobar-kobar. 3 tahun latihan, inilah kemuncaknya. Memang saya dah lama mengimpikan situasi macam nie. Tak lama selepas tu, kedengaran suara..

"Baris...Baris..Sedia !!"

Alahai, sayup-sayup je suara. Kita orang yang tak ready apa-apa nie berdiri diam je la. Sedia tu..Tak leh gerak-gerak. Hehe..selepas dapat hukuman ke kanan pusing, semua pusing dengan cergas. Kedengaran pasukan pancaragam menjalankan tugas mereka. Lagu dimainkan sambil diiringi alunan drum.

"Dum..Dum..Dum.."

Setiap "dum" tu adalah sama dengan pergerakan kaki kita. Yelah, mana boleh cakap kuat-kuat, "kiri kanan kiri". Masa nie juz sebut dalam hati je. Masing-masing berjalan dengan lagak dan sombong. Kaki pacak, tangan paras, lenggang sampai habis. Itu yang sentiasa kena ingat semasa berkawad. Tapi..dalam semangat kami nak masuk padang kawad, lain pula yang jadi. Paling memalukan apabila kami belok ke kanan untuk masuk ke padang kawad, semuanya HANCUR !! nangih

Arrghh.. TIDAK..kenapa jadi begini. Bukan kami sahaja, dari barisan depan lagi dah silap. Kesannya sampailah ke kontinjen yang kedua. Malunya..dah la ramai orang tengok. Apabila nak masuk, HANCUR !! Tangan tak sama..kaki tak sama. Orang di depan saya asyik melompat-lompat nak betulkan kaki dia. Nasib baiklah saya sempat jeling barisan yang mula-mula masuk, sambil dalam hati menyebut "kiri kanan kiri"..Kalau tak, dengan saya sekali ketara salah step masa nak masuk.

Apabila dah masuk, masing-masing tak puas hati. Bengang..Marah..Dalam hati tak perlu cakap la. Semua "kata-kata indah" sentiasa bermain dibibir. Malang betul nasib kita orang. masa latihan 2 minggu tak pernah jadi macam nie. Kemudian, acara diteruskan seperti biasa. Ke kanan lurus, pandang depan dan sedia. Tunggulah sampai ketibaan VIP. Masa nie pasukan pancaragam dah mula bermain lagunya..Alahai..mendayu-dayu lagunya. Nie yang buat mengantuk nie. rindu

Dalam masa menunggu tu, tiba-tiba komanden bagi hukuman.

"Baris...Baris..Sedia !!"

Ah sudah..kenapa pulak nie. Tiba-tiba je bagi hukuman. Masa latihan tak ada pula hukuman tu. Masing-masing cuba memasang telinga. Pelik..Biasanya hukuman macam tu hanya diberi jika cuaca buruk. Contohnya hujan lebat, jadi kami takkan ada perbarisan pagi dan terus ke dewan watikah. Cuma yang peliknya, pagi tu cerah. Cuaca baik cuma terasa yang matahari naik agak awal pada hari tersebut. Dalam fikiran saya fikir satu sahaja,

"Ini mesti nak keluar baris"

Tapi atas alasan apa? Arghh...jangan fikir banyak-banyak, ikut je arahan ketua. Mula-mula komanden bagi hukuman tak jelas dan salah.

"Bergerak ke kiri bertiga-tiga..ke kanan..."

Fuhh..

Nasib baik tiada yang ikut. Dan komanden pun perasan yang dia salah bagi hukuman lalu dia tak sambung ayat selepas tu. Kalau tak, nampak cacatlah dalam perbarisan tersebut.

"Bergerak ke kiri bertiga-tiga..ke kiri.. pusing"

"Kontinjen nombor 1..dari kanan cepat jalan"

Kami pun berjalan keluar ke tempat menunggu tadi. Masing-masing mengeluh sebab nak jalan keluar pun masih lagi ada yang salah. Yang pasti, UTHM depan kami kawad tak betul. Laju sangat..Kami yang hampir-hampir terikut terus abaikan mereka dan follow group dari Unimap di depan UTHM.

Fuuhh..Nak rehat sat. Nanti sambung yer..hehe..Jangan marah..



4 comments:

On July 9, 2009 at 4:33 PM , din3187 said...

hehe takotnye..!! dari kiri cepat jalan.! chewah

 
On July 9, 2009 at 6:20 PM , din3187 said...

haha..apa yang nak ditakutnya cik eyeNA? kejap je..3 tahun.bukannya lama pun..pejam celik pejam celik dah 3 tahun. Yang penting mental kena kuat. :D

 
On July 13, 2009 at 10:39 AM , din3187 said...

Salam. Tak ada yang tumbang ke hari tu? Kalau ada lagi haru.

 
On July 13, 2009 at 11:06 AM , din3187 said...

Haha...ada2..nnt saya masukkan cerita apa yang berlaku semasa kemasukan perbarisan kali kedua. Teruskan membaca yer... :D

 

Comments